• Jonnie Boer & Oos Kesbeke

  Jonnie Boer & Oos Kesbeke

  Twee vakmensen pur sang werken samen

 • Eerlijke producten uit de natuur

  Eerlijke producten uit de natuur

  Rechtstreeks in zout of zuur ingemaakt

 • Eigen kleinschalige teelt

  Eigen kleinschalige teelt

  Geselecteerd op smaak en topkwaliteit

 • Jonnie Boer:

  Jonnie Boer:

  'Jonnie en Oos producten zijn heerlijk als tussendoortje of als toevoeging bij de maaltijd'

 • Verrassende vergeten groenten

  Verrassende vergeten groenten

  De smaak is het bewijs

Jonnie Boer

Jonnie Boer (Giethoorn, 9 januari 1965) is de internationaal bekende chef-kok en eigenaar van driesterren-restaurant De Librije in Zwolle.

Hij is getrouwd met Thérèse, tevens eigenaar, sommelier en gastvrouw in De Librije. Jonnie Boers grootvader was beroepsvisser en bracht hem het vissen op paling, snoek en snoekbaars bij. Hij begon als kok in een restaurant in de Overijsselse stad Steenwijk. Op vierentwintigjarige leeftijd werd hij chef-kok bij De Librije en enkele jaren later kochten Boer en zijn vrouw Thérèse het restaurant, waarna hem in 1993 de eerste Michelinster werd toegekend. Op zijn 33e, in 1999, volgde de tweede ster en daarmee was hij de jongste tweesterrenkok in Nederland.
In 2004 was De Librije, na Parkheuvel in Rotterdam, het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster kreeg. De natuur geldt als Jonnie Boers inspiratiebron.

In 2008 openden Jonnie en Thérèse een hotel in de oude gevangenis, het zogenaamde Spinhuis van Zwolle, nu genaamd Librije’s Hotel. Daar is ook Librije’s Atelier ondergebracht, de kook- en wijnschool van Jonnie en Thérèse, alsook het tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje.

Vanaf 2010 stelde Boer de businessclassmenu’s samen van de KLM, in samenwerking met Maarten Magielse. Sinds zijn tweede restaurant Librije’s Zusje in 2011 een tweede Michelinster werd toegekend, ‘weegt’ Jonnie Boer vijf Michelinsterren, wat in Nederland uniek is en daarbuiten hoogst zeldzaam. Door GaultMillau kreeg hij in de gids voor 2013, ex aequo met chef Sergio Herman, de Grand Prestige Award toegekend. 

Lees ook: Restaurant de Librije

Oos Kesbeke's Fijne Tafelzuren

Kesbeke is nog de enige inleggerij van echte Amsterdamse Tafelzuren. Sinds 1999 geleid door Oos, derde generatie Kesbeke. Zijn grootvader, Charles Kesbeke, de grondlegger van het bedrijf, begon in 1948

Lees meer

Oos Kesbeke

Oos Kesbeke (Amsterdam, 1 april 1958) staat aan het roer van het familiebedrijf Kesbeke Fijne Tafelzuren. Hij is een echtmensen-mens. Dat komt tot uitdrukking in de manier hoe hij met zijn personeel omgaat. Dat is eigenlijk meer een familie. En hoe hij met klanten omgaat. Want bij Kesbeke staat de deur altijd open. Voor iedereen. Juist ook voor de zwakkeren in de maatschappij.

Oos Kesbeke:

“Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader is ook zo. Je moet helpen waar je kunt. Natuurlijk moet je ook je brood verdienen, maar hoeveel biefstukken kun je eten? Er is hier een Afgaan wiens hele familie is uitgemoord. Ik werd gebeld door een jobcoach of ik werk voor hem had. Ach ja, breng hem maar, zei ik. Hij heeft hier zijn plek veroverd. Of een Turk uit de wijk, vers uit Turkije, sprak geen woord Nederlands, maar wilde graag een baan. Laat maar komen, maar hier spreken we Nederlands, dus je moet gewoon mee doen. Binnen een jaar kon hij Nederlands lezen en schrijven.”

Oos Kesbeke heeft een voorliefde voor mooie producten:

"Mooie èn eerlijke producten. Kijk, alle producten van Jonnie & Oos worden met de hand bereid en ingelegd. Daarbij kiezen we voor de beste producten en de beste ingredienten. Mijn motto is: Waar om zou je een slecht product maken als mensen eigenlijk een eerlijk een mooi product willen? Vanuit die gedachte ontwikkel ik met Jonnie Boer de mooiste producten. Eten is eigenlijk net liefde. Je moet het koesteren, er van genieten en respecteren. Mijn voorliefde voor mooie producten heb ik overigens al van jongs af aan. Als kind proefde ik alles wat er was. Ik vind dat dat sowieso goed voor kinderen is: gewoon alle proeven. Zo heb ik geleerd wat smaak kan inhouden. De nuance tussen een bittertje, een zoetje, zout, zuur en hartig. Geweldig vind ik dat. Het is net schilderen. Rembrandt heeft de prachtigste schilderijen gemaakt met een paar basiskleuren."

Lees ook: Oos Kesbeke 's Fijne Tafelzuren

Restaurant de Librije

De Librije is een sterrenrestaurant van Jonnie en Thérèse Boer. Jonnie kwam in 1986 in dienst bij Ed Meijers, die sinds 1980 eigenaar van Restaurant De Librije was. Thérèse volgde in 1990 als gastvrouw en sommelier. 
1993 was een gedenkwaardig jaar: ze namen De Librije over

Lees meer

Producten, informatie of recepten zoeken.
Producten, informatie of recepten zoeken.